Mer grönt på bordet

Hälsosam mat

Att man bör äta mycket frukt och grönsaker råder det väl inget tvivel om, närmare bestämt runt ett halvt kilo enligt vissa rekommendationer. På senare tid har det också kommit en del rön som visar på att det även kan vara bra att dra ner på kött och andra animaliska produkter till förmån för vegetariska alternativ, bland annat för att minska risken att drabbas av olika sjukdomar.

När man byter ut kött och andra animaliska produkter är det viktigt att man ersätter dessa med ett fullgott vegetariskt alternativ i form av bönor, ärtor, linser eller någon sojaprodukter.

En del kanske tycker att det här låter lite tråkigt, men faktum att det går att laga precis lika god mat med baljväxter som med kött, det handlar bara om att krydda på ett bra sätt, alltså precis som när man lagar mat med animaliska produkter. Svårare än så är det inte.

Bra tips på vegetariska rätter som är enkla att göra är till exempel olika former av pastasåser, där man med fördel också kan tillsätta exempelvis broccoli och svamp, olika typer av biffar samt olika typer av grytor.