Hälsokost

När man talar om hälsokost menar man livsmedel som anses befrämja hälsan. Många idag ser ofta till kosten först när det gäller att bli mer hälsosam. Man bör inte förväxla hälsokost med naturläkemedel.

green healthy food

Det finns bevisade samband mellan matvanor och medicinska problem som höga blodfetter och blodtryck, bukfettma, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke, men även andra sjukdomar som demens och ett flertal av de vanligare formerna av cancer.

Med så många problem som kan uppstå bara genom långvarig, dålig kost är det inte undra på att många väljer att äta mer hälsosamt.

Det finns många saker man kan äta som anses vara främjande för hälsan. Mycket av dessa är saker vi redan äter men inte visste att de innehöll många bra ämnen. Tomater, till exempel, innehåller lykopen, som faktiskt ger tomaten dess röda färg. Lykopen är en antioxidant som hjälper att skydda kroppens celler och vävnader från skador, något som minskar förekomsten av hjärtsjukdomar och en del former av cancer.

Annan mat som verkligen kan hjälpa oss är fisk och skaldjur. Dessa innehåller rikligt med omega-3 som är mycket viktigt för bland annat hjärnans utveckling och funktion. Fiskar får i sig sina omega-3 fettsyror genom att äta alger eller andra fiskar. För att få i sig mycket omega-3 kan man äta fet fisk som makrill, sardin, sill och lax.

Tyvärr så är det inte alla som klarar av att äta fisk på grund av allergier, men som tur är finns det alternativ. I många hälsobutiker,  kan man köpa omega-3 som kosttillskott.

Det finns mycket mer hälsokost än man kan täcka i en enda artikel. Det bästa man kan göra är egentligen att gå igenom sina kostvanor och tänka på vad det är man äter som är onyttigt och ta sig ut på nätet och kolla om man kan byta ut det mot något som fyller samma funktion men är mer nyttigt.